Contact: Tel. 0730 833 838 ; E-mail: regataprint@gmail.com

 Program: Luni-Vineri: 9.00 - 17.30, Sambata-Duminica: inchis

 

 

 

 

Dictionar de termeni tipografici

Pentru a va ajuta sa untelegeti unii termeni de profil va punem la dispozitie un dictionar de termeni tipografici.

A

 

A alinia - a ordona paragrafele noi dintr-un text, blocurile de text sau imaginile dintr-un material grafic, utilizand ca referinta o linie verticala

 

Adunarea - operaţia de realizare a blocului de carte, punand in ordine colile în succesiunea fireasca a paginilor

 

Aliniere - ordonarea textului de-a lungul uneia sau ambelor margini privind. Acest lucru se realizează ajustand spatiul dintre cuvinte sau caractere, acolo unde este necesar, astfel incat fiecare rand sa se incheie in acelasi punct. In cazul alinierii complete (justified) ultimele litere ale fiecarei linii sunt aliniate cu ultimele litere ale liniilor dinaintea si de dupa aceasta.Se poate referi si la a pune materialul ce urmeaza sa fie taiat in pozitia corecta.

 

Ambalare - bandarea cu hartie, bandarea cu elastic, impachetare in hartie, asezarea produselor in caserole sau in cutii cu cofraje special concepute, tragerea produselor in folie stratch sau in tipla de folie de polietilena (infolierea)

 

Arcuirea - prin acesta operatiune se realizeaza un catalog, un calendar, etc. Mai intai se realizeaza blocul prin adunarea filelor in ordinea fireasca a succesiunii paginilor, dupa care se perforeaza cu ajutorul unui perforator special, apoi se ataseaza arcul si se realizeaza inchiderea acestuia.

 
 

B
Biguirea
- deformarea mecanica a suprafetei suportului in scopul plierii ulterioare a acestuia, se recomanda pentru suporturi cu gramaje peste 150 gr/mp

 

Bi-tonal (duotone) - utilizarea a doua culori in procesul de tiparire (de exemplu negru si gri) care sunt imprimate cu unghiuri ale punctelor de raster diferite si de asemenea gradare tonurilor este diferita. Datorita acestor factori imaginile bi-tonale creeaza un efect tridimensional mai bun decat cele imprimate la o culoare si este apropiata de calitatea fotografica. Fotografia este initial separata in domenii tonale. O culoare este folosită pentru reproducerea umbrelor si a zonelor luminoase iar a doua culoare este utilizata pentru a reproduce tonurile intermediare.

 

Bleed - un element grafic sau un bloc de culoare care se extinde pana la marginea de taiere („trim“) a paginii

 

Brosarea - realizarea unei carti prin atasarea copertii la blocul de carte adunat în prealabil. Brosarea automata se realizeaza cu termoclei pe masini de brosat, iar brosarea manuala se face cu aracet

 
 

C

 

Capsarea - atasarea interiorului unei reviste de coperta acesteia a unor pagini indoite pe mijloc cu ajutorul unor capse de sarma. Inainte de a incepe operatiunea de capsare, este necesar sa fie realizata intercalarea interiorului si a copertii, formandu-se astfel blocurile. Dupa capsare, revista merge la taierea finala. Nu pierdeti din vedere faptul ca numarul de pagini trebuie sa fie divizibil cu patru. De obicei un astfel de fascicol nu contine mai mult de 64 de pagini

 

Carton duplex - Carton multistrat format dintr-un strat superior de celuloza analbita, un strat median din celuloza mecanica (celuloza termomecanica sau macinata) si un strat inferior din celuloza inalbita sau nu. Numele in sine are rezonanta istorica si provine din timpurile cand cartonul era format din doua straturi, cel superior continand celuloza inalbita iar cel inferior celuloza macinata. In functie de dotarea tehnica a tipografiei cartoanele se pot tipari pana la gramajul cel mai mare. Din aceste cartoane se executa ambalaje de prezentare si desfacere precum si ambalaje colective destinate numai transportului.

 

Caserarea - operatiunea de lipire intre ele a doua coli, fie ele hartie pe carton sau carton pe carton, adezivul aplicandu-se pe fata netiparita (cu scopul de a atasa o fata frumos tiparita pe un suport rezistent mecanic)

 

Cerneala fluorescenta - Cerneala tipografica care straluceste sau isi schimba culoarea atunci cand este expusa la lumina ultravioleta (UV), este utilizata pentru protectie sau identificarea autenticitatii unui document

 

CMYK - culori standard de baza (culori proces) pentru tipar in 4 culori: Cyan, magenta, yellow, black. K este folosit pentru black deoarece negrul este utilizat ca referinta pentru aducerea in registru a celorlalte culori si adeseori se tipareste peste celelalte culori (overprinting). Negru este folosit si pentru a accentual efectul vizual al tonurilor de negru cum ar fi intarirea umbrele

 

Cod de bare - utilizat pentru reprezentarea caracterelor (cifre si litere) astfel incat sa poata sa fie citit usor de dispozitive optice intr-un sistem informatic. Codul este format dintr-o succesiune de bare inchise la culoare si spatii albe (sau cel putin mult mai deschise la culoare). Unul din cele mai raspindite tipuri de coduri de bare este EAN care se utilizeaza la toate tipurile de marfuri.

 

Culori Pantone - sistem standardizat de culori pentru tipar, larg raspandit la nivel mondial, care a fost introdus in 1963. Este bazat pe 512 de tonuri de referinta, atat pentru hartii cretate, cat si pentru hartii necretate. Fiecareia dintre culori îi este atribuit un numar şi o formula de mixare pe baza celor 14 pigmenţi de baza si transparent. Astazi sunt disponibile peste 1100 culori Pantone si de asemenea au fost publicate coduri si pentru materiale textile, plastic, vopseluri, film si video.

 

Directia fibrei - directia in care majoritatea fibrelor se intind intr-o coala de hartie finita. Alinierea lor este paralela cu directia in care hartia trece prin masina de fabricat hartie. Hartiile se impaturesc mai bine in directia fibrelor.

 
 

D

 

DTP (desktop publishing) - se refera la procesul de tehnoredactare a textului, asamblarea imaginilor, machetarea paginii ca activitate integrata realizata pe calculator. DTP-ul livreaza datele mai departe pentru faza de impozitie si respectiv producerea placilor tipografice.

 
 

E

 

Embossing - operatiunea de deformare mecanica a suportului pentru a scoate in relief anumite elemente de design. Acesta operatiune prezinta si alte variante, cum ar fi micro-embossing-ul (deformarea fina a suprafetei suportului utilizand diverse texturi) si multilevel-embossing-ul (deformarea suprafetei pe mai multe nivele de inaltime)

 
 

F

 

Faltuirea - indoirea/plierea colilor de hartie sau cartonului in diverse moduri (simplu, dublu paralel, in cruce, armonica), respectand o anumita ordine de succesiune a fetelor. Se recomanda pentru suporturi cu gramaje cuprinse intre 40 gr/mp si 170 gr/mp.

 

Filigran - Imaginea creata prin presare in formarea hartiei de catre fabricant in sectiunea umeda din masina de fabricat hartie; poate fi vazuta tinand coala respectiva in lumina

 

Folio - invelis din folie metalica lucioasa si/sau colorata, livrata in coli ori role, utilizata in procesul de tiparire si embosare.

 

Folio si emboss - Procedeu de imprimare a unei imagini in relief pe o suprafata fara a folosi cerneala, ci o folie metalica presata la caldura

 
 

G

 

Grad de alb - proprietate determinata vizual caracterizata prin stralucire ridicata, grad inalt de difuzie a luminii si minimum de culoare. Gradul de alb se exprima in procente ca un raport intre indicele de reflexie difuza a suprafetei de analizat si indicele de reflexie difuza a oxidului de magneziu (MgO) pur. Pentru hartia sau cartonul destinat imprimarii gradul de alb trebuie sa fie peste 80% pentru a nu deforma culoarea cernelii de tipar.

 

Gramaj - gramajul este greutatea exprimata in grame, raportata la unitatea de suprafata (g/mp). In functie de aceasta proprietate se cunosc trei mari categorii de produse papetare: hartii (30-300g/mp), cartoane (300-600g/mp), mucava (peste 600g/mp). Mai este numita si greutate de baza. Determinarea gramajului se face cu balante speciale numite gramiere.

 

Grosimea - Grosimea produselor papetare se exprima in mm si se determina cu micrometre speciale. Hartia trebuie sa fie compacta, de grosime uniforma, fara impuritati in masa de hartie, pentru a asigura un tipar uniform. Produsele papetare la un gramaj de pana la 150-160 g/m2 se numesc HARTII, intre 160-250 g/m2 sunt HARTII sau CARTOANE in funcţie de optiunea producatorului, intre 250-500 g/m2 se numesc CARTOANE, intre 500-600 g/m2 se numesc CARTOANE sau MUCAVA, iar peste 600 g/ m2 se numesc MUCAVA.

 

Guilloches - desen geometric complex format din linii fine continue, impletite, care exista in general pe hartiile cu un nivel de securitate ridicat in scopul de a le face foarte greu de falsificat

 
 

H

 

Hartia de ambalaj - Hartia de ambalaj de diferite formate si culorii, cu masa de 35-224g/m2 are continut ridicat de celuloza sulfit. Aceasta hartie corespunde în mod deosebit pentru impachetarea produselor industriale, confectionarea pungilor si a pachetelor si se utilizează aproape in toate sectoarele industriale in afara de cel alimentar.

 

Hârtie autocopiativă CB, CFB, CF - hartie care permite realizarea de copii multiple fara straturi intermediare de hartie cu carbon (indigo). Hartia transforma presiunea scrierii intr-o reactie de culoare care transfera imaginea pe copie. Hartiile autocopiative sunt în principal folosite pentru facturi, chitante, voucher-e, ordine de plata etc.

 

Hartie Ofset - termen general folosit pentru a definii hartia fara finisari speciale, care include hartia necretata indiferent daca provine din hartie reciclata sau conţine celuloză mecanica ori chimică

 

Hartie cretata - hartie care a fost cretata cu o pelicula, formata in principal dintr-o pasta cleioasa si agenti lianti, care imbunatateste calitatile suprafetei hartiei. Aceasta hartie se caracterizeaza printr-o suprafata neteda mata sau lucioasa. Se utilizeaza in special pentru reviste, vederi si prospecte. Ele trebuie sa prezinte o suprafata neteda, sa fie bine încleiate si absorbante, astfel incat sa se poata scrie sau desena bine.

 

Hartie pentru etichete - hartii cretate pe una din fete care se preteaza tiparului offset si de asemenea lacuirii, aplicarii de folio si embosarii. Ele sunt de trei tipuri: standard, rezistente la apa si rezistente la apa si substante alcaline.

 

Hartie rezistenta la apa - hartie tratata chimic, suficient de rezistenta la rupere sau destramare atunci cand este saturata cu apa.

 

Hartie termica - hartie cretata pe o fata, termosensibila, folosita pentru tiparirea de text si imagine pe aparatele fax, case de marcat, termoplottere si termoprintere.

 
 

I

 

Impozitie - pozitionarea paginilor pe coala tiparita astfel incat in momentul in care se vor indoi dupa modelul de faltuire in etapa de finisare paginile vor cadea în ordinea lor corecta (aranjarea textului, imaginilor si graficii intr-o pagina se numeste machetare)

 

Incleierea - operatiune asemanatoare brosatului manual de legare intre ele a mai multori coli prin acoperire cu adeziv de tip aracet (asemanatoare brosatului manual), cu precizarea ca nu se ataseaza o coperta la blocul care rezulta

 

Inserierea - operatiunea prin care fiecarei unitati de produs i se aplica o serie unica

 

Intercalarea - operatia de realizare a unui bloc de revista, prin introducerea colilor una in alta in ordinea fireasca a succesiunii paginilor.

 
 

L

 

Lac UV - operatia prin care o pelicula subtire de lac UV este depusa pe coala tiparita pentru a proteja produsul final de uzura sau rupere si pentru a mari considerabil gradul de luciu. Lacul UV are cea mai buna rezistenta la frecare si poate fi aplicat total sau selectiv. Aplicarea selectiva se face serigrafic, de aceea se vor evita liniile mai subtiri de 1 mm. In masura in care tiparitura urmeaza a fi lacuita cu lac UV, in cazul utilizarii de nuante ce au în componenta lor Reflex Blue, Blue 072, Violet, Purple, Rhodamine Red, Warm Red, Rubine Red, la mixaj se vor utiliza cerneluri de baza cu rezistenta la lumina > 5 unitati (cerneluri speciale rezistente la UV)

 

Lacuire - Operatia prin care o pelicula subtire de lac este depusa pe coala tiparita pentru a proteja produsul final de uzura sau rupere si pentru a mari gradul de luciu

 

Lacuire selectiva - lac folosit doar pe o anumită suprafata a unei coli tiparite

 

Laminare - aplicarea pe o coala de hartie sau de carton a unei folii din plastic transparente cu scopul de a o proteja si de a realiza o finisare lucioasa sau mata

 

Legare - strangerea colilor tiparite prin brosare (coasere) cu sarma, ata, lipire sau alte metode pentru a forma o carte

 

Legare cu spira - metoda de legare a colilor folosind spire din metal sau plastic

 
 

M

 

Managementul culorii - sistem de calibrare a fiecarui dispozitiv individual care este implicat in procesul de realizare a tipariturilor de la prelucrarea imaginilor pana la produsul final, in scopul de a garanta reproducerea corecta a culorilor in diverse medii (de exemplu scaner) si diverse tehnologii de reproducere a imaginii (de la monitorul calculatorului pana la masinile de tipar, tinand cont si de diversele tipuri de substrate)

 

Microprint (microtext) - tipar extrem de mic care este vizibil doar daca este marit foarte mult. Este utilizat in general ca element de securitate pe bancnote si alte documente care risca sa fie falsificate. Rezolutia copiatoarelor sau alte masini similare nu permite reproducerea microtextului.

 

Moiré - model nedorit format din suprapunerea punctelor de raster la tiparirea in mai multe culori, cauzat de alegerea incorecta a unghiului punctelor de raster, erori de registru al culorilor, modele geometrice speciale prezente in imaginea originala in conexiune cu unghiul punctelor de raster

 

Montaj - imaginea unica formata prin asamblarea mai multor poze, elemente de grafica si texte. Montajul se realizeaza pe calculator prin folosirea unor softuri speciale de grafica

 
 

O

 

Overprint - tiparire pe o suprafata deja tiparita. Metoda se foloseste pentru a introduce culori speciale sau pentru a crea efecte speciale (accentueaza anumite schimbari in imagine sau in texte)

 
 

P

 

Perforarea - operatia de realizare a unor gauri in locuri indicate pe produs cu ajutorul unei masini speciale de perforat
Perforul - operatia mecanica ce se executa cu un cutit cu tais intrerupt, rezultand o linie taiata partial. Este astfel usurata indepartarea unei zone din produs (exemplu – separarea matcii de bilet)

 

Plastifierea - operatia de acoperire a suportului pe o fata sau pe ambele fete cu un strat de folie de plastic; se recomanda pentru suporturi cu gramaje mai mari de 170 gr/mp. Se poate face cu folie lucioasa sau mata.

 

Prepress - include toti pasii care sunt realizati inainte de tiparirea efectiva, pregatirea textului, prelucrarea imaginilor, utilizarea elementelor de grafica in realizarea designului conform conceptiei cerute, asamblarea elementelor care compun documentul, impozitia conform cerintelor tehnologice si producerea formelor de tipar

 
 

R

 

Rezolutie - numarul de elemente care compun imaginea (puncte, pixeli) pe unitate de lungime, care pot fi reproduşi pe monitor, film, placa tipografica sau hartie. In mod normal se masoară in dpi (dots/puncte per inch). Cu cat numarul de puncte per inch este mai mare, cu atat imaginea este mai clara.

 

RIP (raster image processor) - program de calculator (software) care prepara datele din stadiul de impozitie (prepress) pentru faza de producere a placilor tipografice. Cea mai importanta functie este sa creeze separatiile de culoare sub forma punctelor de raster care din punct de vedere tehnic sunt fisiere bitmap.

 
 

S

 

Satinare - procedeu din procesul de fabricatie a hartiei in care aceasta este trecuta si presata printre valuri pentru a obtine o textura imbunatatita. Satinarea suprafetei hartiilor destinate tiparului ofset poate fi de valoare medie, dar suficient de bună pentru a putea reproduce punctul de raster

 

Saturatia culorilor - gradul de intensitate a fiecarei culori pe suprafata tiparita. Intensitarea culorii -este mare pentru hartia cu suprafata neteda si scazuta pentru hartia cu suprafata neregulata, asa cum este hartia necretata. Acest fenomen se produce din cauza ca cerneala penetreaza mai adanc in hartia necretata (este mai poroasa) ceea ce face ca reflexia luminii sa fie mai difuza din cauza rugozitatii suprafetei. Culorile saturate sunt stralucitoare si luminoase, in vreme ce culorile putin saturate au aspect matuit, intunecat

 

Scala de gri - scala de valori a luminozitatii pentru evaluarea umbrelor. De foarte multe ori termenul se utilizeaza cu referire la scannere ca o masura a abilitatii lor de a reda imagini in semitonuri.

 

Semiton - imagine reprodusa prin modificarea tonului original intr-un sablon de puncte de cu pozitie fixa si marimi diferite. Suprafetele luminoase contin puncte de marimi mici, iar cele intunecoase sau umbrite puncte de marimi mari.

 

Semne de taiere - linii care apar pe coala tiparita indicand locul de taiere.

 

Separatia de culoare - componenta de culoare ce se obtine prin descompunerea imaginilor digitale in culorile de baza utilizate in procedeul de reproducere a culorilor ales. Cel mai popular procedeu de reproducere a culorilor este CMYK care implica separarea in 4 culori pentru producerea placilor corespunzatoare, care impreuna formeaza astfel un set de culori

 

SRA - serie de formate de hartie inclusa in seriile ISO, de dimensiuni mai mari decat seriile dimensiunile standard A0, A1, A2, …, acordand tipografului un mic spatiu suplimentar pentru ca prin taiere, lucrarea finala să ajunga la dimensiunile standard A4, A3, ….

 

Stanta - cutit metalic montat pe o bucata de lemn folosit pentru a taia in forma dorita imaginea tiparita pe coala de hartie sau carton

 

Stantarea plana/portofel - operatia de decupare din coala de hartie a unui produs cu un contur oarecare

 
 

T
Text
- materialul scris si tiparit care formeaza continutul unei publicatii

 

Tipar comercial - produse tiparite monocolor sau policrom, formate dintr-o pagina sau mai multe cum ar fi pliante, cataloage, notes-uri, carti de vizita, in general în cantitati relativ mici fata de tirajele ziarelor sau cele care exista in domeniul ambalajelor si etichetelor.

 

Tipar de proba - dupa realizarea montajului se face un tipar de proba în sistem analog sau digital. Tiparul de proba se poate realiza in sistem Cromalin, Matchprint, Color-Key. Tiparul de proba este un instrument de control, de relatie cu clientul, de sursa in cazul retiparirii lucrarii si are avantajul de a reda culorile exact asa cum vor apare ele pe tiparitura.

 

Tipar offset - procedeu de tiparire bazat pe capacitatea de a respinge a apei intre zonele imprimabile şi neimprimabile ale formei de tipar. Pe placa tipografica offset zonele imprimabile lipofile (atrag substantele grase) absorb cerneala pe baza de uleiuri iar zonele neimprimabile (albe) hidrofile resping cerneala şi atrag apa utilizata in procesul de imprimare. In felul acesta se obtin zone distincte de apa si cerneala care compun imaginea ce urmeaza a fi imprimata. Tiparul offset este in procedeu indirect, deoarece imaginea formata pe placa se transfera pe cilindrul de cauciuc, care apoi îl transfera pe hartie.

 

Tipar monocolor - Procedeu de tiparire prin care se tipareste la o singura culoare de baza sau derivate din acestea in scopul crearii unei imagini finale.

 

Trapping - Crearea unei zone de suprapunere intre două culori care se îmbină în scopul de a corecta impreciziile de registru al culorilor în procesul de tipărire